Oblicz uklad równań metodą przeciwnych współczynników
Domi: Oblicz metodą przeciwnych współczynników
Bardzo proszę o pomoc
3x+2y=4
3x=2−2y
11 lut 11:54
Jerzy:
W drugim przenieś 2y na lewą stronę i odejmij stronami
11 lut 11:58
Domi: 👍
11 lut 12:13
Domi: A wiesz jak obliczyć metodą podstawiania ?
11 lut 12:13
5-latek: Wiem
11 lut 12:15
Domi: Pytam serio ?
Nie rozumiem tej metody
11 lut 12:17
5-latek: Alez ja serio odpowiadam

{3x+2y=4
{3x−2y=2 (przekształcam to równanie żeby było ladniej
Wyznaczam np. z 1 równania y
{2y=4−3x
{3x−2y=2
| | 4−3x | |
{y= |
| i podstawiam do drugiego równania |
| | 2 | |
{3x−(4−3x)=2
{3x−4+3x=2
{6x= 6
{x=1
========
Wstawiam x do 1 rownia i licze y
========================
Sprawdzenie
=================
3+1=4 prawda
| | 1 | |
do drugiego 3*1−2* |
| =2 to 3−1=2 (prawda |
| | 2 | |
11 lut 12:30
Tom: Dziękuję za trud
11 lut 12:39
ICSP: 3x + 2y = 4
3x + 2y = 2
4 = 2 − sprzeczność.
Układ równań jest sprzeczny.
11 lut 12:39
Tom: Tak wiem 👍
11 lut 12:39
Jerzy:
A metodą podstawiania jest oznaczony
11 lut 12:42
ICSP: ja zrobiłem metodą podstawiania
11 lut 12:43
Bogdan:
Hej 5−latek, nie komplikuj.
Metoda podstawiania:
(1) {3x = 2 − 2y
(2) {3x + 2y = 4 ⇒ 2 − 2y + 2y = 4 ⇒ 2 = 4 sprzeczność, brak rozwiązania
11 lut 12:44
5-latek: Dzien dobry
Bogdan 
Chcialem pokazac jak rozwiazywac takie układy ta metoda
I przepraszam machnalem się (teraz zauwazylem
Zamiast napisac drugie równanie 3x+2y=2 to napisałem 3x−2y=2 i niepotrzebie się naliczyłem
11 lut 12:48
Karro: Które z nich jest poprawne ?
5 latek : trochę się rozpisales
Bogdan: przy M.podstawiania powinno być chyba więcej rozlosowane i wyjaśnione
.
11 lut 12:51
Karro: Rozpisane*
11 lut 12:52
Bogdan:
No to też za bardzo rozbudowałeś zapisy, aż nie chce się tego czytać. Weźmy Twój układ:
(1) {3x + 2y = 4 ⇒ 3x = 4 − 2y
| | 1 | |
(2) {3x − 2y = 2 ⇒ 4 − 2y − 2y = 2 ⇒ 4y = 2 ⇒ y = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
(1) 3x = 4 − 2* |
| ⇒ x = 1 i tyle |
| | 2 | |
11 lut 12:52
11 lut 12:53
Jerzy:
Nie widzisz,że do drugiego równania podstawiasz za 3x ?
11 lut 12:54
Bogdan:
Inny przykład dla metody podstawiania:
| | 8 − 5y | |
(1) {2x + 5y = 8 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
| | 8 − 5y | | 15 | | 19 | |
(2) {−3x + 2y = 7 ⇒ −3* |
| + 2y = 7 ⇒ −12 + |
| y + 2y = 7 ⇒ |
| y = 19 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(2) y = 2
11 lut 12:59
Tom: Nie umiałam zrobić tych 2 przykładów Ale już wiem .
M.przec współ. Jest znacznie lepsza zawsze rozwiązywaniem nie dlatego
Ta metoda sprawia mi trudność pogubić się można .
11 lut 12:59
Tom: Głupi słownik (em) *
11 lut 13:00
5-latek: Tak Domi należy się nauczyć roznych metod
11 lut 13:04
Domi: 👍
11 lut 13:20