Obliczyć całkę
luk_15: Analiza zespolona:
Obliczyć całkę
∫
P (z
4+z
2+1)dz
gdzie P jest dodatnio zorientowanym okręgiem o środku w punkcie z
0=0 i promieniu 1
Szczerze to nawet za bardzo nie wiem jak ruszyć...
Czy P={z∊ℂ: |z|=1}
11 lut 11:12
jc: Podstawić z=eit, dz = i eit dt, i wycałkować od 0 do 2π. Powinno wyjść 0.
11 lut 11:23
luk_15: Czemu wycałkować od 0 do 2π
11 lut 11:32
luk_15: Czy tu chodzi o to, że |z|=1 to okrąg, a pełny okrąg to kąt 360, czyli od 0 do 2π
11 lut 11:33
jc: z = eit = cos t + i sint t. Kiedy t rośnie od 0 do 2π, poruszamy się po okregu jednostkowym.
Ogólnie, parametryzujemy w dowolny sposób drogę po której całkujemy (ważny jest jednak
kierunek). A dalej liczymy tak, jak przy zwykłej zamienie zmiennych z=z(t), dz = z'(t) dt.
11 lut 11:37
jc: Właśnie tak. Rozminęły się listy...
11 lut 11:41
luk_15: Powinno wyjść 0, a nie wychodzi....
| | 1 | | 1 | |
ostatecznie mam [ |
| e5it + |
| e3it +eit]02π=... |
| | 5 | | 3 | |
11 lut 12:54
luk_15: Już wiem, e2πi=1
11 lut 13:10