Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f(x)=xe^{x^2}
Piszc: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f(x)=xex2
nie mam pojecia jak to rozwiązać, pochodna tej funkcji to chyba :
f'(x)= ex2 + 2x2ex2
ale co dalej zrobić i czy wgl dobrze zrobiłem.
Prosze o pomoc
11 lut 10:57
KP: Pochodna jest ok. Przyrównujesz teraz wartość pochodnej do zera. Tam funkcja ma swoje
ekstrema.
11 lut 11:02
Benny: Pochodna dobrze.
Sprawdzasz kiedy f'(x)>0 a kiedy f'(x)<0.
11 lut 11:03
Piszc: co takiego ?
ex2 + 2x2ex2> 0 / : ex2
2x2+1 > 0 / : 2
x2 + 12> 0
ex2 + 2x2ex2< 0 / : ex2
2x2+1 < 0 / : 2
x2 + 12< 0
11 lut 11:35
Benny: Wiesz w ogóle po co to?
Funkcja jest rosnąca jeśli jej pochodna jest dodatnia, odwrotnie z funkcją malejącą.
Liczymy też miejsca zerowe pochodnej, aby łatwej było tą monotoniczność badać.
f'(x)=ex2+2x2*ex2
f'(x)=ex2(1+2x2)
Pochodna nie ma miejsc zerowych, ponadto jest zawsze dodatnia, więc funkcja jest rosnąca w
całej dziedzinie.
11 lut 11:40
Piszc: no dobrze, strasznie się w tym przykładzie gubię,w prostszych funkcjach był łatwiej.
11 lut 11:54