Odległość między prostymi
Paweł: Oblicz odległość między prostymi :
l1 : x − 2 = y+12 = z+32
l2 : x − 1 = y−12 = z−12
No i mam
v1 = [1,2,2]
v2 = [1,2,2]
A(2,−1,−3)
B(−1,1,1)
AB [−3,2,4]
Podkładając do wzoru :
d=(v1 x v2)◯AB|v1 x v2|
wychodzi mi 0/0, co jest oczywiście błędnym wynikiem.
Mało tego robiąc innym sposobem, wyznaczaniem punktu od prostej, wyszedł mi także błędny wynik
2√5.
Poprawny wynik to 4√23 .
Czy ktoś może mniej nakierować na ten wynik, może coś źle robię.
11 lut 09:55
Jerzy:
Złe współrzędne punktu B
11 lut 10:05
Paweł: Poprawiłem, ale to nie zmienia wyniku, nadal 2 wiersze są liniowo zależne, co daje 0
wyznacznik. A punkt od prostej wyszedl mi co prawda inny, ale też błędny √683
11 lut 10:08
Paweł: Znaczy ja robiłem iloczym mieszany macierzą, może to jest błąd, zaraz sprawdze.
11 lut 10:09
Paweł: nie jest to błędne.
11 lut 10:13
Jerzy:
| | 4√5 | |
Proste są równoległe i ich odległość wynosi |
| |
| | 5 | |
2x − y − 5 = 0 i 2x − y − 1 = 0 i wzór na odległość prostych
11 lut 11:42
Paweł: | 4√2 | |
| Jest dobrym wynikiem. |
| 3 | |
11 lut 15:07
iryt:
Sprawdź, czy dobrze przepisałeś równania prostych.
11 lut 17:51