całka
całka : mam problem z pewną całką
poratuje ktoś?
11 lut 02:40
jakubs: Przez części
11 lut 02:52
całka : no tu trochę utknęłam
bo zrobiłam
u=arcsinx v'=
1x2
| | arcsinx | |
− |
| + ∫1x√1−x2 dx |
| | x | |
znowu przez części
u'= arcsinx v=
1x2
| arcsinx | | arcsinx | | arcsinx | |
| − |
| −∫ |
| |
| x | | x2 | | x2 | |
układam równanie
| | arcsinx | | arcsinx | | arcsinx | | arcsinx | |
∫ |
| = |
| − |
| −∫ |
| |
| | x2 | | x | | x2 | | x2 | |
| | arcsinx | | arcsinx | | arcsinx | |
2∫ |
| = |
| − |
| |
| | x2 | | x | | x2 | |
ale to w ogóle nie pasuje do odpowiedzi
11 lut 03:09
jakubs: Ojoj, a nie lepiej po częściach zrobić podstawienie t =
√1−x2 ?
11 lut 03:36
Jerzy:
Takie podstawienie nic nie da, trzeba I podstawienie Eulera
11 lut 08:41
jc: Może prościej: podstawiamy x = sin t, całkujemy przez części pozbywając się t
(zostawiamy 1/sin t), to potrafimy wycałkować, wracamy do x i mamy wynik:
(asin x) /x − (1/2) tg ln [(asin x) /2]
Na wszelki wypadek pierwszy krok:
∫ (asin x) / x dx = ∫ (t cos t) / (sin t)2 dt = ∫ t (1/sin t)' dt = t / sin t − ∫ (1/sin t) dt
11 lut 09:10
jc: Cały rachunek, już bez błędów.
x = sin t, dx = cos t dt, t = asin x, (1/sin t)' = cos t / (sin t)2
∫(asin x) / x2 dx = ∫ (t cos t) / (sin t)2 dt = ∫ t (1/sin t)' dt = t / sin t − ∫ (1/sin t) dt
= t / sin t − ln tg (t/2) = (asin x) / x − ln tg [(asin x) /2]
11 lut 09:25
jakubs: Ja uważam, że moje podstawienie da

Po podstawieniu:
| | arcsinx | | 1 | | arcsinx | | 1 | |
− |
| + ∫ |
| dt = − |
| − ∫ |
| dt = |
| | x | | t2 − 1 | | x | | 1−t2 | |
| | arcsinx | |
= − |
| − tanh−1(√1−x2) + C |
| | x | |
11 lut 13:14
jc: Cóż, pomyliłem znak: (1/sin t)' = − cos t / (sin t)2
Zatem powinno być: − asin(x)/x + ln(tg(asin(x) /2)).
Tera oba wyniki są poprawne, i równe, ale sprawdzenie równości jest chyba trudniejsze od
obliczenia całek.
11 lut 16:25
całka : dziękuję bardzo
11 lut 17:58
Mariusz:
| | arcsin{x} | | arcsin(x) | | dx | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| |
| | x2 | | x | | x√1−x2 | |
| | arcsin{x} | | arcsin(x) | | dx | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| |
| | x2 | | x | | x√1−x2 | |
√1−x2=xt−1
1−x
2=x
2t
2−2xt+1
−x
2=x
2t
2−2xt
−x=xt
2−2t
2t=xt
2+x
x(t
2+1)=2t
| | 2t2−t2−1 | | t2−1 | |
xt−1= |
| = |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2(t2+1)−2t*2t | |
dx= |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
| | t2+1 | t2+1 | t2−1 | |
−2∫ |
|
|
| dt |
| | 2t | t2−1 | (t2+1)2 | |
=−ln|t|+C
| | arcsin{x} | | arcsin(x) | | √1−x2+1 | |
∫ |
| dx=− |
| −ln| |
| |+C |
| | x2 | | x | | x | |
15 lut 04:58