Takie bajery
Senserat: dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania
(m−3) / (x−m) = x / * x−m
m−3 = x2 −m x
x2 −mx −m +3 = 0
Δ>0
Δ=m2 −4(−m+3) = m2 +4m −12
Δm= 16+4*12 = 64 pierwiastek =8
m1=−4+8/2=2
m2=−6
no i taki szajs mi wychodzi a w odpowiedziach jest (−∞,−6) u (2,3) u (3,∞) moje pytanie skąd
#!* ?
11 lut 00:39
5-latek: Tobie wychodzi m∊(−∞ −6)U(2,∞)
W odpowiedziach masz tak samo gdyż 3 nie należy zarówno do 2 i 3 przedzialu
wiec w odpowiedzi 2 i 3 przedzial możemy zapisac (2,∞)
Wydaje mi się ze ta 3 autor wylaczyl z odpowiedzi żeby licznik ≠0 bo wtedy bys dostal tylko
jedno rozwiązanie
11 lut 01:01
Senserat: acha czyli odpowiedź jest okej tak

?
11 lut 01:23