dwa zadania na dowodzenie
Max: 1) Na ramionach kąta o wierzchołku A odkładamy dwa odcinki AB i AC, gdzie |AB|=|AC| i dalej
kolejne dwa odcinki BD i CE, |BD|=|CE|. Odcinki BE i DC przecinają sie w punkcie O. Wykaż, że
prosta AO zawiera dwusieczną kąta BAC.
P.S. Sprawa wydaje się oczywista, podobieństwo trójkątow i te sprawy, ale jednak jak zaczyna
się udowadniać, to czegoś brakuje

Help
2) W trójkącie prostokątnym ABC (kąt prosty przy wierzchołku C) przedłużono bok AC poza punkt C
o odcinek CB
1, |CB
1|=|CB| oraz bok BC poza punkt C o odcinek CA
1, |CA
1|=|CA|. Połączono
punkty A
1 i B
1. Wykaż, że przdlużenie wysokości trojkąta ABC zawiera środkową trojkąta
A
1B
1C poprowadzoną z wierzchołka C.