Trygonometria (zadanie nr 24 )
5-latek: Sprawdz ze funkcja
f(x)= {1 dla x∊C
{ 0 dla x∉C
jest okresowa i ma okres 1
| | 1 | |
Zmien ja tak aby jej okresem była liczba a) |
| b) 3 |
| | 2 | |
10 lut 23:54
5-latek:

Mysle ze to by był taki wykres
I z wykresu widać
Jednak to należy wykazac ze wzoru f(x+T)= f(x) (tak mysle
Teraz co do podpunktu b )
f(x)= {3 dla x∊C
{0 dla x∉C
Natomiast co do podpunktu a) to
f(x)={0 dla x∉W
11 lut 12:41
11 lut 12:42
5-latek: czy ktoś luknie ?
11 lut 23:21
52: Witaj

Narysuj dla mnie tą funkcję f(x)=3 dla x∊C i 0 dla pozostałych.
11 lut 23:25
5-latek:

Czesc

Ja ja sobie wyobrażam tak
11 lut 23:28
52: Dobrze to jaki tu widzisz okres ?
11 lut 23:29
5-latek: To jest niedobrze bo wychodzi okres T=1
Nie wiem . Może napisz lub narysuj
11 lut 23:32
52: Nie wiem czy dobrze myślę, ale ja bym spróbował coś takiego np.
{ 1 dla x=3k, gdzie k∊C
f(x)=
{ 0 dla pozostałych
Tylko nie wiem czy to można tak zapisać, ale narysuje i zobacz
11 lut 23:34
5-latek:

Nie wiem dlaczego uparłem się na taki wykres (chodzi ogolnie )
Tutaj mamy T=3
11 lut 23:35
52: Przepraszam miało być narysuj abyś to ty zobaczył i doszedł do tego.
11 lut 23:35
52: i to by się wtedy zgadzało, prawda ?
11 lut 23:36
5-latek: Tutaj wzialem liczby wymierne
Ale nie wiem czy dobrze
11 lut 23:39
52: Nie no, liczb wymiernych jest mnóstwo... spróbuj narysować swój wykres na przedziale [0,1]
11 lut 23:41
5-latek: Ale poczekaj
Jak byśmy wzięli
f(x)={0,5 dla x∊0,5k i k∊C
{ 0 dla x∉C ?
11 lut 23:42
52: No wg mnie dobrze
a jakbyśmy wzięli
f(x)={1 dla x∊0,5k i k∊C
{ 0 dla x∉C
też by było dobrze ?
11 lut 23:44
5-latek: Tez nie może być tak
jeśli napiszse ze 0 dla x∉C to przecież może nalezec do wymiernych
A jak bym napisał
0 dla x∊IW
11 lut 23:45
5-latek: czyli w sumie napisałem teraz to samo co wcześniej
11 lut 23:49
52: Tzn. równie dobrze możesz napisać dla pozostałych, wtedy jest jasne chyba
11 lut 23:50
5-latek: Tak

dzięki bardzo . To zadanie 1 klasa liceum
Jeszcze musze sobie pocwiczyc liczenie okresowości funkcji trygonometrycznych
11 lut 23:53
52: Ja zauważam, że z matematyki coraz mniej pamiętam, zresztą nigdy nie byłem dobry w tym fachu
11 lut 23:57
5-latek: Kamilu to jest nieważne teraz
Potem będziesz sobie wszystko przypominal
Wspomisz moje slowo . Będziesz tutaj wpadal na forum jak skończysz studia coraz częściej i
pomagal innym . Wtedy sobie wszystko przypomniesz
11 lut 23:59
52: Mam nadzieję

Ja idę

i

Trzymaj się
12 lut 00:03
5-latek: Dobranoc
12 lut 00:03