Trygonometria (to dla siebie)
5-latek: Zadanie nr 22.
Sprawdz ze funkcja
f(x)={0 dla x wymiernych
{ 1 dla x niewymiernych
jest okresowa i jej okresem jest kazda liczba wymierna dodatnia a żadna liczba niewymierna
nie jest
10 lut 23:49
zombi: | | a | | c | |
Dla dowolnej liczby wymiernej |
| i |
| |
| | b | | d | |
| a | | c | | ad+bc | |
| + |
| = |
| − liczba wymierna, wobec tego dla naszej funkcji f (f. |
| b | | d | | bd | |
Dirichleta)
| | a | | c | | ad+bc | |
f( |
| + |
| ) = f( |
| ) = 0. |
| | b | | d | | bd | |
Czyli każda liczba wymierna jest okresem.
Natomiast, gdyby istniała niewymierna liczba, będąc okresem, dajmy na to liczba p∊R−Q
To biorąc liczbę niewymierną postaci −p+q, gdzie q−wymierna otrzymalibyśmy
f(−p+q+p) = f(q) = 0 ≠ 1 = f(−p+q)
11 lut 00:00
5-latek: Na razie CI dziekuje
11 lut 00:18