Michal: DLa niektorych pewnie banalny przyklad ale nie mam pojecia jak sie za niego zabrac.
Trzeba usunac niewymiernosc z mianownika. Oto przyklad:
6 + 3√2 - 3√6 - 2√3 / √6 - √2
30 paź 18:13
ruda: musisz licznik i mianownik pomnożyć przez √6 + √2, wtedy korzystając ze wzoru
skróconego mnożenia, w mianowniku będzie 6-2 i zostanie Ci doprowadzić wyrażenie do
najprostszej postaci
30 paź 18:32
Michal: ale wtedy trzeba mnozyc gore przez
√6+
√2 i wychodza mi glupoty a ma wyjsc
√6-2 wiec
dalej mi nie wychodzi
30 paź 18:43
30 paź 19:39
pipi: Sorry
powinno być
V6*V2=V12=V4*3= 2V3 oczywiście

a nie jak napisałam (pomyłkowo) 2V2
30 paź 22:05
doris:
6 + 3√2 - 3√6 - 2√3 / √6 - √2 I x (√6 + √2)
6(√6+√2) + 3√2(√6+√2) - 3√6(√6+√2) - 2√3(√6+√2) / 4
6√6 + 6√2 + 6√3 + 6 - 18 - 6√3 - 6√2 - 2√6 / 4
4√6 - 12 / 4
4 (√6 - 3) /4
√6 - 3
31 paź 14:20
rudi: 2v3/3v2
22 lis 14:42
%3Cpre%3E%3Cb%3Erudi%3A%3C%2Fb%3E%202v3%2F3v2%0A%3C%2Fpre%3E
22 lis 14:42
kasia: zbuduj kat ostry alfa taki ze cosinus alfa wynosi4/5
15 gru 09:09
%3Cpre%3E%3Cb%3Ekasia%3A%3C%2Fb%3E%20zbuduj%20kat%20ostry%20alfa%20taki%20ze%20cosinus%20alfa%20wynosi4%2F5%0A%3C%2Fpre%3E
15 gru 09:10