udowodnij...
Aśka: W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta
poprowadzonej z wierzchołka , a punkt E środkiem BC i |CD|=|DE|. Udowodnij, że trójkąt CDE
jest równoboczny.
10 lut 23:11
===:
uzupełnij treść
to nie zgaduj−zgadula
10 lut 23:24
Aśka: nie ma wiecej tresci lol
10 lut 23:25
Aśka: W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta
poprowadzonej z wierzchołka C , a punkt E środkiem BC i |CD|=|DE|. Udowodnij, że trójkąt CDE
jest równoboczny.
Sorry, tu jest poprawnie
10 lut 23:26
Eta:
10 lut 23:29
Aśka: A kto powiedział ze bok CD jest równy R?
10 lut 23:33
Eta:
W trójkącie prostokątnym CDB:
Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość
równą promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie
|DE|=R i |DE|=|CE|=R i |CE|=R zatem ΔCDE jest równoboczny
10 lut 23:46
Aśka: Okej, dzieki
10 lut 23:50
Eta:
10 lut 23:50