pole figury calki
domi: oblicz pole figury ograniczonej y=x y=3x−2 y=4
Prosze o pomoc, powinno wyjsc 3 a mi wychodza dziwne liczby. Chodzi o calki oczywiscie. Wiem ze
jesi sa 2 rownania to odejmuje jedno od drugiego a co w takich przypadkach sie robi?
10 lut 23:03
Jerzy:
Jakie masz granice i jaką całkę ?
10 lut 23:04
Eta:

W szkle podstawowej ( bez całek) uczniowie obliczą takie pole
| | 1 | | 1 | |
P(ABC)= |
| |BC|*h = |
| *2*3=3 [j2] |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 23:08
domi: ∫x−3x+2 ograniczone 4 i 1
10 lut 23:10
Jerzy:
Musi policzyć całką
10 lut 23:10
Eta:
10 lut 23:10
domi: Ale ja musze miec calke. Nie bez powodu to napisalam
10 lut 23:11
zombi: No dobrze rozumiemy, to wyznacz na początku granice tych, tej całek/całki
10 lut 23:15
Mila:
To dzielisz na dwa obszary:
Oblicz wcześniej punkty przecięcia prostych.
Korzystam z rysunku Ety
P=1∫2(3x−2−x) dx+2∫4(4−x) dx= ..licz
10 lut 23:17
zombi: Albo policzyć jedną całką:
10 lut 23:19
domi: Granice calki

Nie mam czegos takiego w notatkach

w kazdym omawianym przypadku mam podane
ze licze calke tylko z funkcji tj w tym przypadku bylo by ∫3x−2 . Sama juz nie wiem o co
chodzi
10 lut 23:21
domi: Dziekuje
10 lut 23:22