Rozwiąz równanie U[5x^2+2x+3}{3x^2+4x+15}=0
KAROL: Rozwiąz równanie
10 lut 22:47
zombi: Gdzie jest problem? Czego nie rozumiesz?
10 lut 22:48
===:
dziedzina
a potem licznik=0
10 lut 22:49
KAROL: licznik a z mianownikiem co?
10 lut 22:50
zombi: Wyznaczając dziedzinę, pozbywamy się przypadku mianownika = 0. A mianownik? Mianownik zauważ,
nie wpływa na nasz wynik. Bo możemy pomnożyć obustronnie przez mianownik i dojdziemy do
równania licznik = 0.
10 lut 22:51
KAROL: dzieki wielkie
mam jeszcze jedno pytanie
jaka bedzie dziedzina x2 rózne od 0
10 lut 22:53
Metis: Przecież już
zombi ci to napisał ...
10 lut 22:59
ijum: no niewiem z ta dziedzina
10 lut 23:16
zombi: Mianownik musi być rózny od zera, w mianowniku mamy funkcję kwadratową. Takie równania umiesz
rozwiązywać?
10 lut 23:16
ijum: (−nieskocznosc do plus nieskonczonosc ) dziedzina?
10 lut 23:24
zombi: Dokładnie, więc dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych. Teraz główna część przyrównanie
licznika do 0.
10 lut 23:26
ijum: czyli x2 rózne od 0 do D (R)?
10 lut 23:29
zombi: Przyrównując licznik do zera, dostajemy
5x2+2x+3=0, ale Δ = 4−4*3*5 < 0, wobec tego nie ma pierwiastków, a jeśli licznik się nigdy nie
zeruje to oznacza, że również nasz cały ułamek się nigdy nie zeruje. Czyli nie ma rozwiązań.
10 lut 23:32
ijum: czyli na egzaminie mam napisac ze ze tylko R?
10 lut 23:32
zombi: NIE MA ROZWIĄZAŃ!
10 lut 23:34