matematykaszkolna.pl
Przygotowanie do matury #15 The City: Mam problem z rozwiązywaniem równań i nierówności z kilkoma wartościami bezwzględnymi. Nie wiem na jakiej podstawie określać kiedy wybierać część wspólną, a kiedy sumować (na samym końcu zadania) Wiem, że gdy mam |x| > y to jest "lub", a gdy |x| < y to "i". Licząc |x+4|<9−|x−3| zrobiłem przedziały, zapisałem wszystko na jedno osi i żeby wynik zgadzał
 1 
się z odpowiedziami musiałem wybrać część wspólną, ale licząc |5−10x| ≥ 4+2|x−

|
 2 
musiałem wybrać sumę przedziałów.... emotka Proszę o wytłumaczenie emotka
10 lut 22:42
===: masz zegarek? emotka
10 lut 22:44
The City: emotka
10 lut 22:45
zombi: Rozwiązując metody z modułem powinniśmy dzielić sobie oś liczb rzeczywistych na przedział, tak jak powiedziałeś. I zgodnie z przedziałem, który rozpatrujemy powinniśmy opuszczać modułu ze znakiem minus lub plus. Opuszczając moduł otrzymujemy zwykłą nierówność. Znajdując rozwiązanie tej nierówności, czyli przedział zestawiamy z przedziałem w którym rozpatrywaliśmy dany przypadek. I bierzemy część wspólną, bo "cały" wynik tej nierówności nie pasuje, bo przecież rozpatrywaliśmy 3 przedziały do któych należał X.
10 lut 22:46
===: jak masz problemy z interpretacją ....to pomocna jest "reguła zegara"
10 lut 22:46
The City: Myślałem, że pytałeś o zegarek, jako żebym gitary nie zawracał o tej godzinie emotka Za chwilę poczytam o tej regule. Z tego co opisujesz zombi wynika, że zawsze biorę część wspólną?
 1 
Mam np. |5−10x|≥4+2|x−

|
 2 
 1 1 
liczę więc dla przedziałów (−;

) i [

;)
 2 2 
wychodzi z pierwszego x≤0, a z drugiego x≥1, więc nie ma części wspólnej.. w książce odpowiedź mam taką: x∊(−;0]u[1;), czyli zrobiono sumę zbiorów...
10 lut 22:56
zombi: Wyniki z kolejnych przedziałów, które rozpatrujesz SUMUJESZ, ale wewnątrz przedziału bierzesz CZĘŚĆ WSPÓLNĄ z tym przedziałem i wynikiem z tego przypadku.
10 lut 22:59
===: na takim poziomie ogólności trudno określaćemotka
10 lut 23:04
The City: Teraz rozumiem.. wychodzi na to, że dobry wynik otrzymałem przez przypadek i stąd całe zamieszanie. Dzięki za pomoc
10 lut 23:05
===:
 1 
|5−10x|≥4+2|x−

|
 2 
 1 1 
10|x−

|−2|x−

|≥4
 2 2 
 1 1 
|x−

|≥

... i tu prowadzi to do sumy
 2 2 
x−0,5≤−0,5 lub x−0,5≥0,5
10 lut 23:12
The City: No tak... niepotrzebnie męczyłem się z przedziałami.. ale chociaż się czegoś nauczyłem
10 lut 23:26
===: emotka
10 lut 23:36