Wielomiany
Leszek: Wielomian W(x) = x6 − 7x3 − 8
rozłożyć na nierozkładalne czynniki rzeczywiste.
Any help?
10 lut 22:35
kochanus_niepospolitus:
t=x3
W(t) = t2−7t−8
i rozkładaj
10 lut 22:35
Leszek: x3 = −1 v x3 = 8 , co dalej?
10 lut 22:39
zombi: A czy czasem nie zachodzi: 8=2
3 oraz (−1)*(−1)*(−1) = −1 ?
10 lut 22:41
Leszek: Może tak: t1=−1 oraz t2=8, co dalej?
10 lut 22:45
zombi: Coś razy coś razy coś ma dać 8, a wiesz że 8 = 2*2*2, to ile wynosi to coś?
10 lut 22:50
Jack: Pierwiastek szescienny...
Otrzymujesz
x = −1 lub x=2
10 lut 22:51
Jack: @zombi
Przepraszam jesli zepsulem Ci zabawe ; /
10 lut 22:52
zombi:
10 lut 22:52
Leszek: I uważacie naprawdę, że to jest na poziomie studiów? Nic z liczb zespolonych nie winno być etc?
10 lut 23:17
5-latek: Nie powinno być
Poza tym odpowiedz na pytanie
kochanusniepospolitus napisał t=x3
Teraz pytanie . czy powinnismy robic zalozenie co do t?
10 lut 23:21
piotr: (x+1) (x2−x+1) (x−2) (x2+2 x+4)
10 lut 23:22
zombi: "czynniki rzeczywiste" słowo klucz
10 lut 23:23