x^2+2x/x^2+2x+1=0 jak to zrobic gdy dwie funkcje kwadratowe w ułamku?
Tomasz: x2+2x/x2+2x+1=0 jak to zrobic gdy dwie funkcje kwadratowe w ułamku?
10 lut 22:17
52: Ale co zrobić ?
10 lut 22:19
Tomasz: równanie =0
10 lut 22:19
ikd: Wyznaczyć dziedzinę i przyrównać licznik do zera
10 lut 22:20
Tomasz: czyli mnoze przez mianownik i zostaje licznik?
10 lut 22:22
10 lut 22:30
piotr: x=−2 ∨ x=0
10 lut 22:31
Tomasz: Jack tak i niewiem czy dwie delty liczyc
10 lut 22:33
Tomasz: ? pomoze ktos?
10 lut 22:41
Jack: Mianownik to wzór skroconego mnozenia
Skoro to mianownik to nie moze byc zerem
x2+2x+1 = (x+1)2 a skoro to nie moze byc zerem
To x ≠ − 1
To jest twoja dziedzina...
A rownanie to patrzysz tylko na licznik
x2 + 2x = 0
x(x+2)=0
x =0 lub x = −2
Sprawdzamy czy naleza do dziedziny i widzimy ze naleza... Koniec zadania
10 lut 22:46
ijum: jak wyznaczyc dziedzine gdy mam x2 rózne od 0 ?
10 lut 23:17
5-latek: A co to oznacza według Ciebie x2 różny od zera ?
10 lut 23:18
ijum: pierwszy raz sie z tym spotkałem z takim przykładem
10 lut 23:19
5-latek: napisz ten przykład
10 lut 23:22
10 lut 23:26
5-latek: No to x2≠0 to x≠0
To jest tak samo jak masz (x−3)2=0 to możesz zapisac ze x−3=0 to x=3
wtedy (x−3)2=0 wstawaimy za x=3 i mamy (3−3)2=0 co jest prawda
10 lut 23:31