funkcje
elsien: Funkcja kwadratowa przyjmuje wartości ujemne w przedziale (0,4) i osiąga wartość minimalną
równą −3. Napisz wzór tej funkcji.
wiem, że q= −3 a p = (0+4)/2=2 i nie wiem co dalej...
10 lut 21:57
piotr:
f(x)=ax(x−4)
−3=2a(2−4)⇒ a=3/4
10 lut 22:01
elsien: sorry, ale skąd jest f(x)=ax(x−4)?
10 lut 22:04
piotr: znasz taki wzór:
a(x−x1)(x−x2), gdzie x1 i x2 to pierwiastki trójmianu kwadratowego?
10 lut 22:17
elsien: no jo, postać iloczynowa, przepraszam najmocniej i dziękuję za cierpliwość
10 lut 22:22