Przedstawić ciąg w postaci rekurencyjnej.
dawid: | | n! | |
Przedstawić ciąg o wyrazie ogólnym cn = |
| w postaci rekurencyjnej. |
| | nn | |
Czy ktoś wie jak to zrobić? I mógłby krótko wytlumaczyc czym jest postać rekurencyjna?
10 lut 21:35
kochanus_niepospolitus:
wzór rekurencyjny ... to taki wzór w którym wyraz cn ma 'odniesienie' do poprzednich wyrazów
ciągu, np.
an −−− ciąg kolejnych liczb naturalnych {1,2,3,4,....}
ciąg an można zapisać za pomocą ciągu rekurencyjnego: an = an−1 + 1 ; a1 = 1
10 lut 21:37
dawid: Czyli jak zapisać ten ciąg cn ?
10 lut 21:46