ciągłość funkcji
xxx: Wyznacz wartości parametru k ∍ℛ dla którego funkcja jest ciągła
| | ⎧ | arcctg x 1−x dla x<1 | |
| f(x)= | ⎨ | k2+5k+π dla x=1 |
|
| | ⎩ | π+2e −1 (x−1)2 dla x>1 | |
pomógłby ktoś? w pierwszym mi wyszło że lim x→1
− = 0 ale za trzecie i drugie w ogóle nie wiem
jak się zabrać :c
10 lut 21:31
kochanus_niepospolitus:
jak już to k∊R a nie k∍R
10 lut 21:32
kochanus_niepospolitus:
no to liczysz ile by wynosiła wartość tego arcus tangensa dla x=1 bądź tego drugiego dziwoląga
(obie wartości muszą wyjść takie same − inaczej nici z ciągłości) i już wiesz ile musi wynosić
ten wielomian: k2+5k+π
10 lut 21:34
xxx: ale to mam policzyć granice, tak?
10 lut 21:38
kochanus_niepospolitus:
tak ... liczyć granicę musisz
10 lut 21:40
xxx: dobra, dzięki
10 lut 21:42
piotr: | | π | |
limx→1−arcctg(x/(1−x))= |
| |
| | 2 | |
lim
x→1+(π+2e
−1/(x−1)2)=π
granice jednostronne różne, więc ciągłość niemożliwa w 1 (chyba, że coś źle przepisane)
10 lut 21:54
xxx: jest dobrze, Dziękuję bardzo
10 lut 22:03