funkcja kwadratowa
elsien: Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola o wierzcholku W=(1,3) i przecinajaca os y w
punkcie A=(0,2). Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej oraz miejsca zerowe tej funkcji .
Wyszło mi, że a= −3/2 b=3 c=2. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy wyniki są ok?
wzór to y = (−3/2)x2+3x+2 a mz sobie zaraz obliczę
10 lut 21:16
Janek191:

p = 1
q = 3
A = ( 0, 2)
f(x) = a*( x − 1)
2 + 3
2 = a*1 + 3
a = − 1
f(x) = − ( x − 1)
2 + 3
10 lut 21:21
===:

y=a(x−1)
2+3
2=a+3 ⇒ a=−1
y=−x
2+2x−1+3
y=−x
2+2x+2
10 lut 21:23
elsien: aha czyli f(x) = −x2 + 2x+2, wystarczy wymnożyć postać kanoniczną?
10 lut 21:25
elsien: ok ok już kumam, dzięki wielkie
10 lut 21:26