pomocy
Madz: Samochód porusza się z prędkością 50 km/h. Po jakim czasie zatrzyma się on, skoro hamowanie
rozpoczęto 250 m od skrzyżowania? Założyć, ze hamowanie odbywa sie ruchem jednstajnie
opóźnionym
10 lut 21:15
kochanus_niepospolitus:
Fajnie, ale gdzie on się zatrzymuje? Dokładnie 0 metrów od skrzyżowania?
10 lut 21:20
kochanus_niepospolitus:
samochód poruszając się zmienia prędkość (jednostajnie) z 50km/h na 0km/h ... czyli przez dany
odcinek jedzie on ze średnią prędkością 25km/h ... ile czasu potrzeba do przejechania
250metrów, jadąc z prędkością 25km/h ?
10 lut 21:22
azeta: zapisz równania na drogę i prędkość w ruchu opóźnionym i rozwiąż je względem czasu t.
10 lut 21:23
Madz: Takie bylo zadanie

pytam bo nie wiem, wydaje mi sie że nasz wykladowca uzyl wzoru s=vt −
at2/2
10 lut 21:24
kochanus_niepospolitus:
wzór ten jest CAŁKOWICIE nieprzydatny w tym zadaniu, bo nie znasz opóźnienia (siły hamowania).
| | v0 + vk | |
korzystasz ze wzoru: d = vsr*t ; gdzie vsr = |
| <−−− ponieważ obiekt zmienia |
| | 2 | |
prędkość JEDNOSTAJNIE.
10 lut 21:26
azeta: nie jest nieprzydatny − jest najbardziej rzemieślniczy, prowadzi do tego samego rozwiązania.
10 lut 21:29
kochanus_niepospolitus:
azeta ... źle to ująłem ... jest niekonieczny, bo i tak koniec końców korzysta się ze średniej
prędkości
10 lut 21:31
azeta: oczywiście, ale pewnie zgodzisz się również z tym, że jeśli trochę nie ma się pojęcia o
"takiej" fizyce, lepiej zapisać to po prostu z równań ruchu i rozwiązać te proste równania −
może się dojdzie do Twoich wniosków, a może nie. ważne żeby sobie z tym poradzić.
10 lut 21:36
pipa: wśród przyjaciół wilki owcę zjadły...czy jakoś tak
10 lut 22:28
Madz: czyli mozna korzystac z tamtego wzoru
10 lut 22:34