Badanie zbieżności ciągu rekurencyjnego
matjez: Witam, mam problem ze zrozumieniem metod badania zbieżności ciągów. W zadaniu mam zbadać
zbieżność podanego niżej ciągu, a jeśli jest zbieżny, to policzyć jego granicę.
| | 1 | |
an+1 = |
| dla n>/0 i a0=0 |
| | 2 + an | |
Korzystając z "lim a
n+1=lim a
n= g" obliczyłem granicę g=
√2−1, ale nie wiem co z tą
zbieżnością.
Z góry dzięki za każde przybliżenie tematu.
10 lut 21:04
matjez: Przy zalozeniu an+1−an >0 wychodzi mi 1 > an(an + 2). Nie wiem, czy to udowadnia
monotoniczność.
11 lut 10:18
jc: A może tak?
an =[ (1+√2)n − (1−√2)n ] / [ (1+√2)n+1 − (1−√2)n+1 ] →1/(1+√2)=√2−1
Przy okazji, ciąg nie jest monotoniczny, ale mozna w nim wyróżnić dwa podciągi monotoniczne −
parzyste wyrazy oraz nieparzyste. A w ogóle, to po prostu rozwinięcie wyniku w nieskończony
ułamek łańcuchowy.
11 lut 10:56
matjez: A czy z tym ciągiem można zrobić podobnie?
Granica wychodzi 2−
√3, ale ciągle nie wiem od czego zacząć w badaniu zbieżności...
11 lut 11:51
jc: an+2−an+1 = (an+12 − an2)/4. To załatwia monotoniczność. Jak zaczniemy od 0, to
ciąg będzie rosnący. Poza tym jesli an < 1, to an+1 < (1+1)/4 = 1/2 < 1, czy jakoś tak ..
11 lut 16:36