Funkcja kwadratowa
elsien: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby x1,x2.Wyznacz wzór ogólny funkcji
kwadratowej jeżeli:
x1= −7, x2 = 3 a najmniejsza wartość wynosi −10
10 lut 21:02
Janek191:
q = − 10
f(x) = a*( x + 2)
2 − 10 oraz f( 3) = 0 → wyznacz a.
10 lut 21:05
elsien: dzięki wielkie!
10 lut 21:16
Janek191:
I teraz zamień z postaci kanonicznej na ogólną.
10 lut 21:18
elsien: a wyszło 2/5 ?
10 lut 21:21
elsien: czyli wystarczy to wymnożyć z podstawionym a? czy muszę walnąć układ równan i wyliczyc b i c?
10 lut 21:22
elsien: to samo zadanie tylko podana jest największa wartość, robię tak samo?
10 lut 21:27
Janek191:
a*( 3 + 2)
2 − 10 = 0
25 a = 10
| | 2 | |
f(x) = |
| *( x + 2)2 − 10 = 0,4*( x2 + 4 x + 4) − 10 = 0,4 x2 +1,6 x + 1,6 − 10 |
| | 5 | |
f(x) =0,4 x
2 + 1,6 x − 8,4
10 lut 21:31
Janek191:
Tak
10 lut 21:33