calka
ola: ∫√−2−x2 oblicz calke i dodaj interpretacje geometryczną
10 lut 20:58
ICSP: ciekawe
10 lut 21:08
ola: Dlamoe tez ale niewiem ja to zrobic
10 lut 21:24
Benny: Metoda współczynników nieoznaczonych.
10 lut 21:30
ICSP: Benny poważnie ?
10 lut 22:03
piotr: | | 1 | | x | |
∫√−2−x2dx= |
| x √−x2−2−arctg( |
| ) |
| | 2 | | √−x2−2 | |
10 lut 22:07
piotr: funkcja i jej pierwotna przyjmuje oczywiście tylko wartości zespolone
10 lut 22:13
Benny: Chyba tak. Zresztą, całki zacząłem na wykładzie dopiero, nie miałem ćwiczeń jeszcze, a to do
głowy mi pierwsze wpadło
10 lut 22:17
Benny: Jakiś lepszy pomysł?
10 lut 22:17
Mariusz:
Wynik Piotra można otrzymać stosując trzecie podstawienie Eulera z zespolonym pierwiastkiem
a następnie skorzystać z pomysłu Bennego
(niektórzy nazywają to metodą Ostrogradskiego a inni wydzieleniem części wymiernej całki)
Na koniec trzeba jeszcze pobawić się tym arcusem
Co do interpretacji geometrycznej to u Fichtenholza trochę jest
http://mariuszm2011.republika.pl/Eulergeom.pdf
ale młodsi mogą nie zrozumieć bo starsi lubią się tylko chwalić znajomością
oryginalnego języka tej książki i spamować tematy albo zasłaniać się tzw "językiem naukowym"
27 maj 18:57
prosta: funkcja podcałkowa jest źle określona
27 maj 19:00
prosta:
jeśli działamy w zbiorze liczb rzeczywistych, oczywiście
27 maj 19:02
jc: Mariusz, w tym miejscu jeszcze raz powtórzę:
Sprawa jest jasna, chodzi o wymierną parametryzację okręgu i hiperboli.
Pomysł Diofantesa.
Przykład: x2 + y2 = 1. Poprowadź przez punkt P=(−1,0) leżący
na okręgu, prostą o nachyleniu t, czyli y = t(x+1). Prosta przetnie okrąg w drugim miejscu.
Otrzymasz znane wzory: x = (1−t2)/(1+t2), y = 2t/(1+t2).
Drugi przykład: y2 − x2 = 1, P=(0,1), y=tx+1, x=2t/(t2−1), y = (1+t2)/(1−t2).
Ja wolę tak: x = (t − 1/t)/2, y = (t + 1/t)/2.
Okrąg (hiperbolę) można, z podobnym skutkiem, parametryzować funkcjami
trygonometrycznymi (hiperbolicznymi).
27 maj 19:16
Mariusz:
Okręgu ?
Krzywe stożkowe to elipsa, parabola i hiperbola
prosta i co tym wpisem wniosłaś do tematu ?
To już zauważył piotr w lutym
Jak zwykle potwierdza się to że spamujesz
27 maj 20:26
jc: Mariusz, chciałeś zrozumieć źródło podstwień Eulera.
Ja tak zrozumiałem tekst. Jeśli rozumiesz inaczej, to się podziel.
Jeśli masz pytanie do tekstu (2 ston z Fichtencholza), to pytaj.
27 maj 20:36
prosta:

pozdrawiam serdecznie....
raczej nie o taką interpretację geometryczną prosiła autorka postu....
Swoją drogą gapa ze mnie....nie zauważyłam,że to post odkopany z lutego/
Jeszcze raz pozdrawiam, notoryczna spamowiczka...he,he
27 maj 21:19
jc: prosta, to była rozmowa na marginesie. Całka z zadania jest pomylona,
ale gdyby poprawić, to można by ją określić przyglądając się obrazkowi,
wiesz to tak samo, jak ja

Teraz zauważyłem daty ... A jak Mariusz wygrzebał ten wpis ?
27 maj 22:03
Mila:
Mariuszek coś nam marudzi. Chyba się nudzi.
27 maj 22:07
Mariusz:
jc
Pokazałeś przykłady do trzeciego i drugiego podstawienia Eulera a co z pierwszym ?
Napisałeś tylko "Ja wolę tak ... "
a jak dostać tę parametryzację
W oryginalnym tekście też jest coś o punkcie w nieskończoności ?
W tłumaczeniu jest mniej więcej
Za punkt (x0,y0) przyjmijmy punkt w nieskończoności na krzywej..
Rozpatrzmy asymptotę krzywej y=±√ax i przetnijmy krzywą prostymi równoległymi
do asymptoty y=±√ax+t (będą przechodziły przez punkt w nieskończoności ...)
W oryginalnym tekście też to jest napisane ?
Będą przechodziły ?
Jak to pokazać
Gdybyś miał zilustrować te podstawienia używając programów takich jak geogebra
to jak to byś zrobił
Po wpisaniu w okno Wprowadź y2=a*x2+b*x+c
program proponuje dodanie suwaków
Zgadzamy się na to ale co dalej ?
(Kolejny suwak na współczynnik kierunkowy siecznej
, zdefiniować punkt przez który ma przechodzić sieczna
w okno wprowadź wpisać równanie tej prostej ?)
To powinno zadziałać dla trzeciego i drugiego podstawienia Eulera
a co z pierwszym
Temat który założyłem był tak zaspamowany że nie zauważyłem że
sensownie odpowiedziałeś w tamtym temacie
W tej całce trzeba założyć że x∊C
i wtedy podać interpretację tak dla tych którzy mieliby podobne zadanie
28 maj 19:51
Mariusz:
Interpretacja geometryczna to pole pod wykresem krzywej ale
jak już piotr zauważył trzeba przyjąć że x∊C
28 maj 20:07