Przygotowanie do matury #14
The City:

Rozwiąż układ nierówności.
1
o x≤4 V x≥−4
2
o x+2>1 V x+2<−1
Oznaczyłem na obrazku część z 1
0 jako A, a część z 2
o jako B.
Teraz nie wiem czy wyznaczam część wspólną z 4 zbiorów (jako, że w 1
o i w 2
o są 2
przedziały) czy 2?
Z góry dzięki
10 lut 20:54
kochanus_niepospolitus:

a tak to sobie graficznie 'machnąłem'
wychodzi tak samo
10 lut 20:58
misiak:
1o x∊<−4,4>
2o x∊(−∞,−3)∪(1,+∞)
teraz część wspólna: x∊<−4,−3)∪(1,4>
10 lut 20:59
misiak: oczywiście: x∊<−4,−3)∪(−1,4>
10 lut 21:01
The City:
No to wszystko jasne, dzięki Wam.
Swoją drogą, to co trzeba wprowadzić po "y=" w "rysuję" żeby otrzymać taki wykres?
10 lut 21:03
misiak:

y= wpisuję −−−−> |x|
10 lut 21:10
misiak:

y= wpisuję −−−−> |x+2|
10 lut 21:11
The City:
no tak, ale nie wiem co wpisać żeby otrzymać to na jednym obrazku
10 lut 21:24
misiak:
kolejno wpisujemy te wzory i mamy na jednym wykresie
10 lut 21:29
The City:
dzięki
10 lut 22:02