oblicz objetnosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi
podstawy 10cm i kacie nachylenia sciany bocznej do podstawy rownym 30 stopni
a=10cm
α=30o
| 1 | 102√3 | 100√3 | ||||
V= | * | *H= | *H | |||
| 3 | 4 | 3*4 |
| 25√3 | ||
(*) V= | *H | |
| 3 |
| a√3 | ||
|EC|= | =5√3 | |
| 2 |
| 1 | 5√3 | |||
|EO|= | |EC|= | |||
| 3 | 3 |
| H | H | |||
tgα= | ⇔tg(30o)= | |||
| |EO| | |EO| |
| √3 | H | ||||||||
= | |||||||||
| 3 |
|
| 102√3 | 1 | |||
Pc= | +3* | *a*|EC|=25√3+3*5*|EC| | ||
| 4 | 2 |
| |EO| | ||
cos(30o)= | ||
| |EC| |
| √3 |
| 5√3 | |||||||||
= | ⇔√3*|EC|=2* | ⇔ | |||||||||
| 2 | |EC| | 3 |
| 10 | ||
|EC|= | ||
| 3 |
| 10 | ||
Pc=25√3+3*5* | =25√3+50=25*(√3+2) | |
| 3 |
| a2√3 | ||
a=10 , Pp= | =25√3 | |
| 4 |
| a√3 | 5 | |||
r= | = | √3 | ||
| 6 | 3 |
| r√3 | 5 | √3 | 5 | 10 | ||||||
H= | = | √3* | = | i hb=2H= | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 5 | 125 | ||||
V= | *25√3* | = | √3 [j3] | |||
| 3 | 3 | 9 |
| 1 | ||
Pc= Pp+3* | a*hb= 25√3+50 = 25(√3+2) [j2] | |
| 2 |
| 10√3 | 5 | 10 | ||||
r= | ⇒ 6H√3=10√3 ⇒ H= | i hb= | ||||
| 6 | 3 | 3 |