Proszę o szybką odpowiedź
Oleske: Do naczynia w kształcie walca o obwodzie podstawy 40 cm i wysokosci 50 cm wlano 3 litry wody
a) do jakiej wysokości naczynia sięga woda?
b) o ile centymetrów podniesie się poziom wody w naczynou po zanurzeniu w niej klocka w
kształcie walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 10 cm?
Przyjmij, że klocek jest całkowicie zanurzony w wodzie.
Wyniki podaj z dokładnością do 1 cm.
10 lut 20:12
kochanus_niepospolitus:
wskazówka: 1litr wody to ile cm
3
10 lut 20:12
Oleske: 1000
10 lut 20:13
kochanus_niepospolitus:
no to 3litry = 3'000 cm
3
i teraz:
40cm = obwód postawy −−− jakie będzie w takim razie pole podstawy
10 lut 20:14
kochanus_niepospolitus:
albo jak wolisz:
| | 3000 | | 40 | | 400 | |
πr2*h = 3000 −> h = |
| ; gdzie r = |
| ; więc r2 = |
| |
| | πr2 | | 2π | | π2 | |
| | 3000 | | 30π | | 15π | |
więc: h = |
| = |
| = |
| ≈ ...... |
| | | | 4 | | 2 | |
10 lut 20:17
kochanus_niepospolitus:
później liczysz objętość wrzucanego walca i ponawiasz obliczenia tylko nie będzie 3'000 tylko
3'000 + Vklocka
10 lut 20:18
Oleske: 40=2πr
r=20/π
P=πr
2
P=π×(20/π)
2
P=400/π

?
10 lut 20:24
Oleske: Okej, dzięki. Mam słaby internet, dlatego wolno odpisalem
10 lut 20:25
kochanus_niepospolitus:
nom ... dokładnie
i teraz P*h = 3'000 ; gdzie h to szukana wysokość słupa wody
10 lut 20:25