Witam mógłby mi ktos sprawdzic asymptoty w tym zadaniu 2arct(1-x) wyszly mi 2
Oles: Witam mógłby mi ktos sprawdzic asymptoty w tym zadaniu
2arct(1−x)
wyszly mi 2 poziome −pi i + pi pionowych brak
10 lut 20:01
kochanus_niepospolitus:
dobrze jeżeli f(x) = 2 arctg(1−x)
10 lut 20:02
Oles: arctg jest czyli dobry wynik?
10 lut 20:05
kochanus_niepospolitus:
tak ... w −∞ masz asymptotę y = π ; a w +∞ masz asymptotę y=−π
10 lut 20:06
Oles: a moge napisac odpowiedz y=x+pi jest równaniem asymptoty ukosnej
y=0 jest równaniem asymptoty poziomej bo tak w etrapezie jest który pomaga mi zeby egzamin zdac
10 lut 20:45
kochanus_niepospolitus:
A niby dlaczego y=x+π to równianie asymptoty? Przecież to idiotyzm ... przecież y=x+π to prosta
nachylona pod kątem 45
o do osi OX

To chyba o innym zadaniu tutaj mówisz
10 lut 20:50
Oles: no bo w ukosnych liczmy a i b i jezeli a wychodzi 0 to z automatu jest tez asymptota pozioma
10 lut 21:05
kochanus_niepospolitus:
ale f(x) = 2arctg(1−x) NIE POSIADA asymptot ukośnych
10 lut 21:09