Liczba n jest największą liczbą naturalną, która spełnia nierówność U{2^x2-9x+6}
Haniaa: | | 2x2−9x+6 | |
Liczba n jest największą liczbą naturalną, która spełnia nierówność |
| <1. |
| | x2−6x+9 | |
| | n | |
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku liczby |
| |
| | √99 | |
| | 3−√21 | | 3+√21 | |
Wyszły mi przedziały, że x ∊( |
| ;3)u{3; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
I co mam teraz zrobić? ;c
?
10 lut 19:58
kochanus_niepospolitus:
No to jaka jest największa liczba NATURALNA będąca w tych przedziałach? Czyli największa liczba
| | 3+√21 | |
NATURALNA mniejsza od |
| ? I to będzie Twoje 'n'. |
| | 2 | |
10 lut 20:00
Haniaa: Czyli co mam zrobić :c
10 lut 20:03
kochanus_niepospolitus:
| | 3+√21 | |
czyli masz policzyć ile w przybliżeniu wynosi |
| |
| | 2 | |
10 lut 20:04
kochanus_niepospolitus:
4 <
√21 < 5 (prawda?)
więc:
7 < 3 +
√21 < 8
więc:
więc: n = 3
10 lut 20:05
Haniaa: U{3+√21{2}} to jest 5.29128784748 czyli ≈5, tak?
10 lut 20:07
Haniaa: w odpowiedziach jest, że n wynosi 2 :c
10 lut 20:08
gerson: powiem dla przyszłych pokoleń

w wyliczeniach n wychodzi 3, ale 3 nie należy do dziedziny
więc bierzemy liczbę naturalną mniejszą od 3
tak więc n=2, a 2/sqrt99=0,201007...
28 paź 17:45