`
Karolina: ∫(−x+3−(−2+x)dx Witam, być może pytanie banalne, ale nie wiem jak obliczyć taką całkę, ma
ktoś pomysł ?
10 lut 18:33
Janek191:
... = ∫ ( −2 x + 5) dx = ...
10 lut 18:36
Karolina: Dzięki
10 lut 18:39
Karolina: A gdybym miała podana przedział załóżmy od −1 do 2(całka oznaczona) to po prostu musiałabym
narysować funkcję −2x+5 i policzyć pole ?
10 lut 18:41
Karolina: Mam na myśli interpretację graficzną.
10 lut 18:42
Janek191:
Tak − pole pod tą prostą.
10 lut 18:49
Karolina: Dobra ku woli ścisłości, całka nieoznaczona wyszła mi −x2+5x, gdy liczę oznaczoną wychodzi
mi wynik 18, jak sprawdzałam w kalkulatorze całek oznaczonych wynik to 12
10 lut 19:07
Janek191:
− 4 + 10 − ( − 1 − 5) = 6 + 6 = 12
10 lut 19:12
Karolina: Ok, czyli powinno być −(2)2, a nie jak ja zrobiłam (−2)2
10 lut 19:19
Karolina: A to w sumie mam jeszcze jedno pytanie, jeśli obliczymy całkę wyjdzie wynik 12, a jeśli
policzymy pole pod prostą od −1 do 2 nie chce wyjść 12.. Próbowałam ze wzoru na pole trójkąta
p=1/2*a*b
10 lut 19:37
ikd: bo pole pod tą prostą nie jest trójkątem tylko trapezem
10 lut 19:42
Karolina:
Chyba coś źle narysowałam
10 lut 19:48