wektory
***: Wyznacz kąty trójkąta ABC o wierzchołkach
a) A=(3;2) b=(2;3) c=(−1;0)
b)A=(1;3) B=(0;4) C=(−3;1)
10 lut 18:12
Metis: Licz poszczególne wektory i kąty między nimi. Innego sposobu nie widzę.
10 lut 18:16
***: a nie chce ci się zrobić?
10 lut 18:17
Metis: Chce, ale nie mam czasu.
To są zwykłe obliczenia, nic trudnego.
10 lut 18:17
Janek191:

→
AB = [ 2 − 3, 3 − 2 ] = [ − 1, 1]
→
AC = [ − 1 − 3, 0 − 2] = [ − 4, − 2]
więc
I AB I =
√(−1)2 + 12 =
√2
I AC I =
√ (−4)2 + ( − 2)2 =
√20 = 2
√5
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = − 1*(−4) + 1*(−2) = 2
| | 2 | | 1 | | √10 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | √2*2√5 | | √10 | | 10 | |
10 lut 18:24