proszę o pomoc.
NoName: oblicz wartość wyrażenia x=x3√6+√52 − 3√√52−6
10 lut 18:11
Janek191:
x = 3√ 6 + √52 − 3√ √52 − 6 ?
10 lut 18:34
NoName: pan od matmy mi dał kartke, ewidetnie pisze x, może się pomylił.
10 lut 18:36
NoName: nie wiem czy da się tu wrzucić zdjęcie na forum ?
10 lut 18:37
NoName: jeśli tego x nie ma, to rozumiem że wzór skróconego mnożenia i uproscic to sobie ?
10 lut 18:39
PW:
(
√52+6)(
√52−6) =
√522 − 6
2 = 52 − 36 = 16.
Widać więc, że
symbolicznie
u =
√52 + 6,
a mamy obliczyć
Ciekawe, ile da trzecia potęga x? Ale to tylko sugestia, sam nie liczyłem
10 lut 18:45