Oblicz kąt miedzy wektorami.
Mati: Witajcie. Mam problemik z takim zadaniem. Do policzenia jest kąt miedzy wektorami u i v.
u [ 6, −3, 2]
v [4, 7, −4]
Policzyłem iloczyn skalarny:
u ⬡ v = 24 + (−21) + (−8) = 24 − 21 − 8 = −5
Kąt miedzy wektorami:
u ⬡ v = |u| * |v| * cosφ /: |a| |b|
| | −5 | | −5 | |
cosφ = |
| = |
| = około 0,079365... i co dalej? coś źle mi wychodzi? |
| | 7*9 | | 63 | |
10 lut 17:58
Mila:
A co ma wyjść?
Dlaczego twierdzisz ,że źle?
10 lut 18:25
Mati: Nie wiem. Myślałem, że mi wyjdzie coś bardziej normalnego, co będę mógł wyznaczyć kąt np. jeśli
by wyszło 0 to by miał 90 stopni, jesli 1/2 to 60 itd.

Czyli jeśli tak zostawię na kolokwium, to będzie dobrze?
A jeszcze jedno pytanie − mam zmodyfikować wektor v aby u było prostopadłe do v.
Czyli po prostu pokombinować tak z wartościami wektora v, by po obliczeniu wyszło 0 − kąt 90 ?
10 lut 20:23
Mila:
Co to znaczy zmodyfikować wektor?
Napisz treść zadania.
10 lut 20:27
Mati: Zmodyfikować v, aby wektor u był prostopadły do wektora v. Tyle miałem podane na kolokwium. To
był podpunkt zadania wyżej podanego
11 lut 18:57
iryt:
Dziwne polecenie.
u [ 6, −3, 2]
v [4, 7, −4]
np. tak: zmieniamy jedną wsp. wektora v
[6,−3,2]o[x,7,−4]=0
11 lut 19:08
Mati: Dziękuję Mila oraz iryt
11 lut 19:19
?:
iryt=
Mila
11 lut 20:33