Rozwiąż równanie
Abc: Rozwiąż równanie:
||x−1|−1|=|x−2|
Dzięki
10 lut 16:14
kochanus_niepospolitus:

najłatwiej rozwiązać to graficznie
x−1
|x−1|
|x−1| − 1
||x−1|−1|
|x−2|
i gdzie te wykresy (
zielony i
fioletowy) się 'nakładają'
10 lut 16:20
PW: Bez rysowania:
− Korzystamy z faktu, że liczby o równych modułach są równe lub przeciwne, to znaczy
|x − 1| − 1 = x − 2 lub |x − 1| − 1 = −( x − 2)
czyli
|x − 1| = x − 1 lub |x − 1| = − x + 3 .
Pierwsze z równań oznacza, że liczba (x − 1) jest nieujemna (definicja wartości bezwzględnej),
czyli równanie jest spełnione przez wszystkie liczby x, dla których
x − 1 ≥ 0,
to znaczy rozwiązaniami są wszystkie liczby x ∊ <1, ∞).
Drugie równań,
|x − 1| = − x + 3,
rozwiązujemy zatem już tylko dla x ∊ (−∞, 1), ma ono wtedy postać
− x + 1 = − x + 3
i jest zdaniem fałszywym dla dowolnej liczby x.
Odpowiedź: Rozwiązaniem równania jest zbiór <1, ∞).
10 lut 16:56