Proste, płaszczyzny itp ;) (Algebra i geometria)
piwkowa: http://i67.tinypic.com/24w4hvc.jpg
Mam problem z tymi dwoma zadaniami

Mógłby mi ktoś pomóc krok po kroku jak zrobić to zadanie?
Wiem, że w zadaniu 4 pierwsza kolumna oznacza punkt, a druga wektor, czyli P(5,1,6) a
v−>=(3,−1,0)
Wiem też jak policzyć wektor płaszczyzny który wyniesie wp−>=(2,−3,1). Domyślam się, że jest
jakaś zależność kiedy prosta przebija płaszczyznę. (np. Kiedy jest prostopadła wektor skalarny
wynosi 0)
Drugiej części zadania w ogóle nie potrafię zrobić

.
Co do 5 zadania:
http://i66.tinypic.com/35k4q4p.jpg
Jest zrobione dobrze?
10 lut 15:20
Jerzy:
Podstaw zmienne prostej do rownania plaszczyzny i pokaz ze rownanir jest prawdziwe dla kazdego
t
ektor normalny plaszczyzny jest wektorem kierunkowym szukanej prostej
10 lut 15:30
piwkowa: Czyli 2(5+3t)−3(1−t)+1*6+5=0 ? Wyszło mi t= −2 Podstawiam teraz to t pod równanie prostej?
x=5+3*(−2)= 5−6=−1
y=1−(−2)=1+2=3
z=6
Czyli punkt (−1,3,6) jest punktem przebicia?
10 lut 15:46
Jerzy:
−3t −2(2+t) +5(−1+t) + 7 = 0 ⇔ 0 = 0 (prosta należy do płaszczyzny )
10 lut 15:51
10 lut 16:01
piwkowa: Bardzo proszę o pomoc, przynajmniej w zadaniu 5, żeby ktoś sprawdził czy jest dobrze zrobione
10 lut 16:24