matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z definicji
Osgoth:
Jak obliczyć pochodną z definicji
f(x+Δx)−f(x)
f`(x)=
Δx
gdy
1
y=
?
sin5x
Doszedłem do tego: Użyłem tożsamości sumy kątów sinusa sin(a+b)=sina*cosb+sinb*cosa
1
1
lim
Δx−>0
−
(sin5x*cos5Δx+sin5Δx*cos5x)*Δx
sin5x * Δx
co dalej? ;−;
10 lut 15:08
Osgoth:
cos5x
wynik musi wyjść taki: −5*
sin
2
(5x)
10 lut 15:31
grzest:
No jak to, co dalej. Do wspólnego mianownika i .... Trzeba wiedzieć także, że
sin Δx
sin 5Δx
lim
(Δx→0)
=lim
(Δx→0)
=1.
Δx
5Δx
10 lut 18:59
Osgoth:
ok,dzieki.
10 lut 19:34