Tożsamości trygnometryczne
Mateusz: Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
tg2x−cosx/1−cosx=1+cosx/cosx
10 lut 15:06
kochanus_niepospolitus:
Mateusz ... byś przynajmniej postarał sie POPRAWNIE zapisać ułamki
aż tak trudno użyć nawiasów ?
10 lut 15:08
Mateusz: tg
2x−(cosx)/(1−cosx)=(1+cosx)/(cosx)
nie jestem pewien czy o to Ci chodziło... Przepraszam ale jeszcze nie za bardzo ogarniam jak
zapisywać takie rzeczy
10 lut 15:11
Mateusz: tg2x−cosx1−cosx=1+cosxcosx
ogarnąłem xp
10 lut 15:21
kochanus_niepospolitus:
na przyszłość ...
| | 1 | |
do zapisu ułamka proponuje stosowac dużą literę U ( |
| ) niż małe u (1√2) |
| | √2 | |
10 lut 15:23
Mateusz: dobra jeszcze raz, początki zawsze są trudne...
| | cosx | | 1+cosx | |
tg2x− |
| = |
| |
| | 1−cosx | | cosx | |
10 lut 15:27
Mateusz: ogarnąłem jak poprawnie zapisać, nie zadanie − proszę o pomoc
10 lut 15:43
kochanus_niepospolitus:
| | 1+cosx | | cosx | |
tg2x = |
| + |
| |
| | cosx | | 1−cosx | |
| | 1 − cos2x | | cos2x | |
tg2x = |
| + |
| |
| | cosx(1−cosx | | cosx(1−cosx) | |
| sin2x | | 1 | |
| = |
| |
| cos2x | | cosx(1−cosx) | |
| 1−cos2x | | 1 | |
| = |
| |
| cos2x | | cosx(1−cosx) | |
(1−cosx)
2*(1+cosx) = cosx
i ni hu hu nie jest to tożsamość... coś musiałeś źle przepisać
10 lut 16:14
zzz: próbowałem na różne sposoby ale coś mi tu nie pasuje
10 lut 16:21
Bogdan:
proponuję wstawić jakąś wartość w miejsce x i sprawdzić, np. x = 60
o,
| | 1 | |
w tym przypadku cos60o = |
| , tg260o = 3 |
| | 2 | |
10 lut 16:26
zzz: 3−1=3/2/1/2
2=3/2*2
2=3 cos tu nie tak
10 lut 16:28