Oblicz(trygonometria)
Kasia98: (√3)/2 cos 9/12 π+1/2 sin 9/12 π=
Ach te zadania na ferie

będę wdzięczna za pomoc.
10 lut 14:41
kochanus_niepospolitus:
Kasiu ... zauważ, że:
np.
zastosuj jeden ze wzorów a sumę/różnicę kątów
10 lut 14:45
Jerzy:
Oj...nie tak
10 lut 14:47
10 lut 14:49
Kasia98: potem przy cos75 trzeba będzie zastosować taki piękny wzorek
cos(α+β) i wszystko pięknie wyjdzie

dziękuję bardzo

Masz jeszcze jedno:
cos 7/12 π+sin 7/12 π=
może jakaś wskazówka?
10 lut 14:50
Jerzy:
sinx + cosx = √2sin(π/4 + x)
10 lut 14:53
Kasia98: wow, pewnie mi nie uwierzycie ale naprawdę pierwszy raz w życiu widzę ten wzór na oczy, jestem
pewna, że go nie miałam, w końcu notatki z matmy prowadzę dość dobrze, nie ma może innego
sposobu?
10 lut 14:56
kochanus_niepospolitus:
jeżeli a jaki znasz wzór dla:
co do cos(75) ... zauważ, że 75 = 45 + 30
10 lut 14:57
kochanus_niepospolitus:
ten wzór to 'skrót myślowy'
| | √2 | | √2 | |
sinx + cosx = √2( |
| sinx + |
| cosx) = √2( cos 45sinx + sin45cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
=
√2sin(45+x)
10 lut 14:58
Jerzy:
Wyprowadź sama ten wzór podstawiając cosx = sin(90−x)
10 lut 14:59
Kasia98: chociaż w sumie wzięłam ten wzorek i wyszło dobrze, więc nie przejmuje się

jeszcze raz
bardzo dziękuję
10 lut 14:59
kochanus_niepospolitus:
oczywiście − pisząc 45 mam na myśli 45o
10 lut 14:59
Kasia98: rzeczywiście... no tak
10 lut 15:00
Kasia98: to z cos to tak właśnie obliczyłam
10 lut 15:01