Dzielniki liczb
mat: Jak znajdowało się dzielniki liczb? Może ktoś pomóc, wypadło mi to z głowy kompletnie..
Mam liczbę 5880 rozłożyłem ją na czynniki i teraz z tych czynników jakoś można to wyznaczyć?
10 lut 14:37
10 lut 14:38
10 lut 14:39
Jerzy:
Nie pisz głupot tylko treść zadania
10 lut 14:39
kochanus_niepospolitus:
dzielnikami liczby 5880 będzie każda liczba spełniająca warunki:
L = a1b1*a2b2*a3b3*....*anbn ; gdzie a1, ... , an to czynniki pierwsze
liczby 5880; b1, ... bn to krotności tych czynników +0
czyli np. 12 = 22*3
więc dzielnikami 12 będą wszystkie liczby spełniające warunek:
L = 2α*3β ; gdzie:
α∊{0,1,2}
β∊{0,1}
10 lut 14:42
mat: Podaj liczbę dzielników, takie było polecenie Jerzy..
10 lut 14:55
kochanus_niepospolitus:
no to już wiesz jak obliczyć liczbę dzielników liczby 5880 gdy już masz ją rozłożona na
czynniki pierwsze
10 lut 14:56
mat: Dziękuję
10 lut 15:02