pochodna złożona studia
Szejk: Cześć, byłbym wdzięczny za pomoc:
f(x)=(x2−3)*e−x
10 lut 14:33
kochanus_niepospolitus:
( f*g)' = f' * g + f * g'
zastosuj ten wzór ... chyba pochodną z funkcji g(x) = (x
2−3) potrafisz policzyć, tak samo jak
z h(x) = e
−x , prawda

10 lut 14:34
Janek191:
f '(x) = 2 x* e−x +( x2 − 3)*( e−x)*(−1) = ...
10 lut 14:36
Szejk: Hmmm, spodziewałem się, że będzie trzeba tu zastosować jakieś cięższe wzory, jeżeli tylko z
tego, to dla mnie nie ma problemu, dzięki
10 lut 14:37
Szejk: Nie wiem czemu ubzdurałem sobie,że jest to potrójne złożenie funkcji, gdy mamy zwykłe
mnożenie...
10 lut 14:39