Rozwiązać równanie postacią trygonometryczną lub wykładniczą liczb zespolonych
Marcin: Korzystając z postaci trygonometrycznej (lub wykładniczej) liczb zespolonych rozwiązać
równanie:
x
3 = −1
Liczba zespolona w postaci wykładniczej to re
iφ
a więc:
(re
iφ)
3 = −1
Sprowadzam −1 do postaci trygonometrycznej, a następnie wykładniczej aby móc porównać części
rzeczywiste z urojonymi: |z|=
√(−1)2+(0)2=1
cosφ=
11=1
sinφ=
01=0
| | π | |
Można założyć iż jest to ćwiartka pierwsza +,+ ,a więc φ=α0= |
| |
| | 6 | |
Teraz wracając do równania:
(re
iφ)
3 = re
π/6*i
Porównuje części rzeczywiste
r
3=r
r
3−r=0
r(r
2−1)=0
r=0 ⋁ r
2−1=0
r=0 ⋁ r
2=1
r=0 ⋁ r=1
I teraz moje zasadnicze pytanie czy należy zawsze dodawać 2kπ jako cały okres sinusa czy
cosinusa, czy robi się to tylko gdy wykładnik urojony (przy e) ma wartość zero ?
Tak to dalej rozwiązywać:
Czy tak:
Bo nie wiem od czego to zależy, proszę o pomoc
10 lut 13:07
piotr1973: n√z= n√|z|*e(Arg(z)+2kπ)/n, k=0,1,...,n
10 lut 13:12
Marcin: Czyli mam zamienić x3 na pierwiastek trzeciego stopnia z x * cześć urojona e ?
Argumentem z będzie wtedy φ ?
10 lut 13:20
piotr1973: poprawka k=0,1,..n−1
| | 1 | | √3 | |
dla k=0 mamy 1*eiπ/3 = |
| +i |
| |
| | 2 | | 2 | |
dla k=1 mamy 1*e
i(π/3+2π/3) = −1
| | 1 | | √3 | |
dla k=2 mamy 1*ei(π/3+4π/3) = |
| −i |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 13:22
Marcin: Dobrze dzięki ,za wyjaśnienie, popełniłem błąd podczas podstawiania wartośc α
0 =0 a nie
10 lut 13:29
piotr1973: poprawka
w podanym przeze mnie wzorze w wykładniku e powinna być oczywiście jednostka urojona i
10 lut 13:39
piotr1973: można to rozwiązać również tak:
x
3+1 =(x+1)(x
2−x+1)
czyli x = −1 i pozostałe pierwiastki z Δ=−3
10 lut 13:44
Marcin: Też można tyle ze nie jest to postać ani trygonometryczna ani wykładnicza, a o co prosi
polecenie

W każdym razie gdyby nie to, też tak by można było
10 lut 13:59