Kwantyfikatory Logika
Adriano: Zbuduj kwantyfikatorowy schemat zdania: "Zbiór A ma dokładnie dwa elementy".
10 lut 12:26
Jerzy:
To nie jest zdanie logiczne
10 lut 12:35
Janek191:
On chce zapisać takie zdanie przy pomocy kwantyfikatorów
10 lut 12:37
Adriano: Tak dokładnie tak, chce zapisać takie zdanie lecz nie wiem jak
10 lut 12:47
Janek191:
Czy może być taki zapis ?
∀ ( z = x ∨ z = y }
z ∊ A
10 lut 12:48
Adriano: Zapis jest chyba zły chociaż sam nie wiem jak to zapisać
10 lut 12:56
Adriano: ∃x,y[x,y∊A ∧x≠y ∧ ∀m,n (m,n∊A→m=x⋀n=y)
Czy to jest poprawnie ?
10 lut 13:03
Adriano: Ktoś coś ?
10 lut 13:34