Nie wiem co robie ćle, ale ciągle nie wychodzi tak ajk w odpowidzach.
Wunsz: 4/(4−x2)+1/(x+2)=2
10 lut 12:25
10 lut 12:30
Jerzy:
No to pokaż obliczenia
10 lut 12:30
5-latek: | 4 | | 1 | |
| + |
| =2 zalozenie co do mianownika zrob |
| 4−x2 | | x+2 | |
teraz
4−x
2= (2−x)(2+x)
teraz uporządkuj to i mnożenie na krzyz
10 lut 12:30
5-latek: Witam Panow
10 lut 12:31
Janek191:
x ≠ − 2 i x ≠ 2
| 4 | | 1 | |
| + |
| = 2 |
| ( 2 − x)*( 2 + x) | | 2 + x | |
| 4 | | 2 − x | | 2( 2 − x)*(2 + x) | |
| + |
| = |
| |
| ( 2 − x)*(2 + x) | | (2 − x)*(2 + x) | | (2 −x)*(2 + x) | |
6 − x = 2*(4 − x
2)
6 − x = 8 − 2 x
2
2 x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−2) = 1 + 16 = 17
| | 1 − √17 | | 1 = √17 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
10 lut 12:36
5-latek: 1=
√17
10 lut 12:38
Janek191:
Nie śmiej się małolatku

Źle mi się kliknęło
10 lut 12:39
5-latek: Ja wiem ze tak było

Ja tylko chcialem się trochę podroczyć
10 lut 12:40
Janek191:
10 lut 12:41