matematykaszkolna.pl
Prosze o pomoc Zbigniew karciarz: Grajac w tysiaca (talia 24 kart) w 4 graczy, na poczatku gry kazdy gracx otrzymuje 5 kart, a 4 pozostaja na srodku a) jakie jest prawdopodobienstwo ze nikt nie dostanie 9−tki b) jakie jest prawdopodobienstwo ze kazdy gracz otrzyma jedna 9−tke c) jakie jest prawdopodobienstwo ze kazdy gracx bedzie mial karty jednego koloru (pik, kier itd)
10 lut 11:21
kochanus (z komorki): Ktos w taki sposob gral kiedys w tysiaca? Pierwsze slysze o takiej eersji gry dla czterech graczy
10 lut 11:27
Zbigniew karciarz: Chodzi o to ze 4 to musik o ktory sie licytuje xD
10 lut 11:35
kochanus_niepospolitus: Ja rozumiem na jakiej zasadzie miałoby to rozgrywać, natomiast nigdy sie nie spotkałem z takim sposobem gry w tysiąca w 4 graczy. Co do zadania:
 4! 
P(a) =

24! 
 54 
P(b) = 4!*

24*23*22*21 
 6!*4! 
P(c) = 4!*

24! 
10 lut 12:07
Kacper: Ale ja znam inną wersję gry w 4 osoby, ta jest bardzo dziwna. Strasznie mało kart mają i nie wiem co można w ten sposób ugrać.
10 lut 12:13
kochanus_niepospolitus: czyli 'trzyma musik' emotka Tak właśnie ja zawsze grałem, dlatego się zdziwiłem ja przeczytałem to zadanie i zapytałem, czy ktoś (ktokolwiek) w taki właśnie sposób grał. Natomiast ta wersja na 4 graczy wydaje się bardzo mało wydajna bo szansa na uzyskanie meldunku 'z ręki' jest jeszcze mniejsza, a gra 'przymusowe 100' byłoby na porządku dzienny
10 lut 12:14
kochanus_niepospolitus: Kacper −−− co to za modowanie własnych postów −−− nieładnie tak oszukiwać
10 lut 12:15
Kacper: Po prostu chciałem dodać coś więcej emotka Dokładnie w taką wersje zawsze gram jak są 4 osoby emotka
10 lut 12:24
Zbigniew karciarz: Bo wtedy gra sie w parach, I jest cos takiego jak "siadanie" tzn ze jak gracz po mojej prawej da dame, a ja mam od niej krola I moge go dac(zgadza sie koloe, nie musze przebijac etc) to tak jakbym zameldowal
10 lut 13:23
kochanus_niepospolitus: Tysiąc w parach ? emotka
10 lut 13:25
Zbigniew karciarz: No szalenstwo, duzo bardziej emocjionujacy niz normalny
10 lut 13:32