10 lut 10:12
10 lut 10:13
Jerzy:
Podstaw: ex = t
10 lut 10:13
całk: | | dt | |
∫ |
| co z mianownikiem e2x ? e2lnet? |
| | 1+e2x | |
10 lut 10:18
Jerzy:
e2x = t2
10 lut 10:20
całk: ok arctg(ex)
teraz
∫√sinx e12cosx
10 lut 10:24
azeta: dobrze przepisana?
10 lut 10:45
Jerzy:
Podejrzewam, że sinx jest bez pierwiastka
10 lut 10:55
całk: chodzi o objetosc bryly powstalej przez obrot wykresu wokol osi x
| | π | |
z f(x) = √sinx*e0,5*cosx dla 0 ≤ x ≤ |
| |
| | 2 | |
10 lut 10:56
Jerzy:
V = π∫sinxecosxdx ... w podanych granicach
podstaw: cosx = t
10 lut 11:05
całk: v = π(e−1) ≈ 5,39
10 lut 12:16
całk: pytanie na pszyszlosc
jak zmienic granice calkowania gdy t = cosx
10 lut 12:18
Jerzy:
Tak
10 lut 12:19
azeta: w prosty sposób:
a podstawiamy t=cosx
10 lut 12:49
całk: | | π | |
czy to znaczy ze granica nowa granica bedzie cos(cos( |
| ))? |
| | 2 | |
11 lut 09:37
całk: a widze swoj blad granice beda takie jak pisze azeta
ale nie rozumie, nie podstawialem granic do całki tylko wzialem te z zadania i wyszlo dobrze
11 lut 09:42
Jerzy:
Jak możesz obliczyć całkę oznaczoną bez podstawienia granic ?
11 lut 09:54