Całka
Mara: Jak obliczyć całkę: ∫ e2xcos(5x) dx
10 lut 09:49
52:
u=cos(5x) v'=e
2x
| | 1 | | 5 | |
∫e2xcos(5x) dx= |
| e2xcos(5x)+ |
| ∫e2xsin(5x) dx |
| | 2 | | 2 | |
u=sin(5x) v'=e
2x
| | 1 | | 5 | | 25 | |
∫e2xcos(5x) dx= |
| e2xcos(5x)+ |
| e2xsin(5x)− |
| e2xcos(5x) dx /*4 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
4∫e
2xcos(5x) dx=2e
2xcos(5x)+5e
2xsin(5x)−25e
2xcos(5x) dx
29∫e
2xcos(5x) dx=2e
2xcos(5x)+5e
2xsin(5x) /:29
| | 2 | | 5 | |
∫e2xcos(5x) dx= |
| e2xcos(5x)+ |
| e2xsin(5x) +C |
| | 29 | | 29 | |
Jak nie pomyliłem się w rachunkach to jest dobrze
10 lut 09:57
Jerzy:
Przez części : e2x = v'
10 lut 09:58