Oblicz W(2)/W(4) - wielomian.
jeheeze: Cześć,
mam problem z pewnym zadaniem. Oto jego treść:
"Wielomian W(x)=ax2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: 2 i 4. Oblicz W(2)/W(4)"
w(x)=a(x−2)(x−4)... ?
8 lut 23:42
Bogdan:
| | W(2) | |
jakie przyjąłeś założenia dla |
| ? |
| | W(4) | |
8 lut 23:51
jeheeze: A jakie powinienem? Mógłbyś troszkę rozjaśnić sprawę? Bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak
zabrać się do tego zadania..
Dzięki za zainteresowanie
8 lut 23:57
Bogdan:
a co się przyjmuje do założeń w przypadku występowania w jakimś wyrażeniu mianownika?
9 lut 00:05
Bogdan:
W(x) = a(x − 2)(x − 4)
W(2) = ...
W(4) = ...
co dostrzegasz?
9 lut 00:08
jeheeze: założenie: mianownik powinien być różny od zera −> W(4)≠0
−−−−−−−−−−−−
skoro 2 i 4 są pierwiastkami tego wielomianu, to wartość dla argumentu 2 oraz 4 wynosi 0,
więc..
W(2)=0
W(4)=0
9 lut 15:20
Jerzy:
Coś tu nie gra, nie da się podzielić przez W(4) = 0
9 lut 15:39
jeheeze: Właśnie dlatego nie rozumiem polecenia tego zadania.. Czyżby był to błąd w treści?
9 lut 15:43
Jerzy:
Podejrzewam,że tak
9 lut 15:47
jeheeze: Ok, dzięki za informację w takim razie.
9 lut 16:20