szereg taylora, pytanie
Ania: Rozwiń funkcje w szereg Maclaurina z trzecią resztą. Oszacować błąd gdy x ∊ <−1,0>
f(x) = ex
f(x)=f(x0) + f'(x0)x + f''(x0)/2 * x2 + f'''(C)/6 * x3
f(x)=e0 + e0 * x + e0 / 2 x2 + eC / 6 x3
I teraz głównie chodzi mi oszacowanie błędu x∊<−1,0> więc C ∊ (−1,0)
I teraz podstawiam pod C największą możliwą wartość czyli
R3 < e0/6 * 03
I teraz mam pytanie czy dobrze zrobiłam, bo gdy miałam przedział symetryczny typu <−1,1> to tak
to się robiło ale kiedy jest jeden to wychodzi że błąd jest równy 0 (?)
Co robić w przypadku gdy szacujemy błąd kiedy x∊<a,0> ?
8 lut 22:54