geometria analityczna
truskawka: Obrazem okręgu o: (x−2)
2 + y
2 =3, w przekształceniu P określonym wzorem P((x,y))= (2x−1,
4−2y), gdzie x,y ∊ R, jest okrąg o środku S i promieniu r. Zatem S,r = ?
Współrzędne środka 1. okręgu postawię do wzoru i wyjdzie S=(3,4)
Nie wiem natomiast jak z promieniem, ponieważ jak obiorę punkt A
1 =(2+
√3,0) i próbuję
przekształcić podobnie to wyjdzie (4+2
√3,4). Po policzeniu odległości |SA
2| wychodzi
2
√3+1 a w odpowiedzi jest, że promień jest równy 2
√3 więc może tak tego rozwiązywać nie
można