wykaż że
Marta: Czy znajdzie sie jakiś mądry człowiek co wyjaśni mi schemat zadania od A do Z.. ?
Pokazać, że równanie x + ln x − 2 = 0 ma tylko jedno rozwiązanie.
z góry dziękuję
8 lut 20:50
Eta:

x>0
lnx=
−x+2
8 lut 20:53
Janek191:

x + ln x − 2 = 0 ; x > 0
f(x) = x + ln x − 2
| | 1 | |
f '(x) = 1 + |
| > 0 dla x > 0 − funkcja f jest rosnąca, więc raz przecina oś OX. |
| | x | |
8 lut 20:55
Eta:
8 lut 20:57
piotr: ln(x)=−x+2
przyjmując f(x)=ln(x) oraz g(x)=−x+2
f(x) rosnąca w całej dziedzinie,
g(x) malejąca w całej dziedzinie
czyli mają jeden punkt wspólny
8 lut 21:32